Ter voorbereiding

Leerkracht

De micro:bit is een mini-boardcomputer waar van alles mee mogelijk is. Om goed beslagen ten ijs te komen hebben we een checklist voor jou als leerkracht gemaakt waar je aan moet denken als je op expeditie gaat.

Gastdocenten

Om goed beslagen ten ijs te komen hebben we een checklist voor jou als gastdocent gemaakt waar je aan moet denken als je op expeditie gaat. Dit helpt je in de voorbereiding en tijdens de gastles! Succes en veel plezier.

Lessen

Gebruik het handige lesplan met al het lesmateriaal, werkbladen en digi-lessen als je aan de slag gaat met expeditie micro:bit in de klas. Stap voor stap wordt uitgelegd wat je kan doen en welke documenten je wanneer nodig hebt. Succes! Zet hem op.

Instructies - Hoe werkt het?

Geef je code een naam

Taal wisselen in de editor

Code downloaden op de micro:bit

S.O.S | Hulp als je het even niet meer weet!

Instructie leerlingen | Piëzo-toetertje

Instructie leerlingen | Weerstandje

Instructie leerlingen | Werkbladen 'Paperbits'

Instructie leerlingen | Ledlampje

Instructie leerlingen | Wat is kopertape?

Instructie leerkracht & gastdocent | Debuggen van code

Instructie leerkracht & gastdocent | Omgaan met vragen van kids

Even voorstellen

Aan de slag met nog meer GRATIS lesmateriaal?

Heb je de smaak te pakken? Naast expeditie micro:bit heeft Stichting FutureNL heeft een online platform waar de leerlijn digitale geletterdheid de basis vormt voor heel veel gratis beschikbaar lesmateriaal.

Het doel van Stichting FutureNL is dat ieder kind in het Nederlandse basisonderwijs kennis maakt met technologie. Hiervoor ontwikkelen we in samenwerking met TU Delft en Openbaar Onderwijs Groningen een leerlijn digitale geletterdheid en lesmaterialen.

Inspiratie - Wat kan je er allemaal mee?

Test

Inspiratie van meester Harald

Tips met LED lampjes

Create your hockey game

Laatste tweets

Koop de Digi-klooikoffer

Wil je thuis of op het werk ook de aan slag met de Digi-klooikoffer? Dat kan! Koop je eigen koffer met micro:bit tegen de kostprijs van 25,- euro en ga de uitdaging van de expeditie aan. Of vraag de Digi-klooikoffer cadeau voor je verjaardag. Natuurlijk ook leuk om cadeau te geven aan je kinderen, nichtjes en neefjes en buurtjes.

Vragen en antwoorden

Is deelname aan expeditie micro:bit kosteloos?

Deelname aan de expeditie is kosteloos voor scholen. Dankzij de hulp van het bedrijfsleven kan Stichting FutureNL de Digi-klooikoffers schenken aan de deelnemende scholen.

Ik weet helemaal niets van de micro:bit en programmeren. HELP!

Geen probleem! Het lesmateriaal is zo ontwikkeld dat iedereen er mee aan de slag kan. Op de docentenpagina hebben we een handige checklist ter voorbereiding en per les een digi-les die je kunt gebruiken.  

Wil je nog meer weten over programmeren, computational thinking en digitale geletterdheid? Kijk dan eens op ons online platform  waar je een leerlijn digitale geletterdheid vindt en nog veel meer gratis lesmateriaal.

Wanneer ontvangt de school de Digi-klooikoffers?

In week 38 (ma 18 september) ontvang je de Digi-klooikoffers met de micro:bits.

Ik ben nog niet gematcht aan een gastdocent. Wat nu?

Nog geen zorgen. Stichting FutureNL is druk op zoek naar gastdocenten. Uiterlijk 1 week voor de lesdatum hoor je of dit gelukt is. Niet gelukt? Dan hebben we voldoende ondersteunend materiaal zodat jij zelf de les kunt geven. Ook kun je de hulp van een ouder inschakelen!

Mag de gastdocent ook bij les 2 en 3 aanwezig zijn?

Natuurlijk mag dat! Als zowel jij als de gastdocent het daarover eens zijn kunnen jullie dit gezamenlijk afspreken. Doen!

Welke hardware is geschikt om deel te nemen aan de expeditie?

Om deel te nemen aan expeditie micro:bit kan je computers, laptops, chromebooks en SurfacePro’s met internetverbinding gebruiken. Helaas lukt het niet met een ipad.

We hebben niet voldoende computers (hardware) om mee te doen aan de expeditie. Wat nu?

Oeps. Je hebt voor deelname minimaal 1 device nodig voor een tweetal. Bij uitzondering 1 device per drietal. Mogelijk kan je hardware lenen van ouders om de expeditie uit te voeren?

Waar vind ik nog meer gratis lesmateriaal ten aanzien van digitale geletterdheid?

Op het online platform van Stichting FutureNL  vind je nog veel meer gratis lesmateriaal ten aanzien van digitale geletterdheid. Dit lesmateriaal is opgehangen aan een leerlijn digitale geletterdheid die ontwikkeld is in samenwerking met de TU Delft en Openbaar Onderwijs Groningen.

Hoe ga ik verder met de expeditie?

Stichting FutureNL blijft lesmateriaal ontwikkelen, ook na de expeditie. Dit vind je allemaal op ons online platform in Lesson Up. In aanloop naar de kerst zal er nieuw lesmateriaal zijn rondom het programmeren van de lampjes in de kerstboom. Cool!

Wat doet Stichting FutureNL?

Stichting FutureNL gelooft dat alle Nederlandse kinderen nu digitale vaardigheden moeten ontwikkelen door vanzelfsprekende interactie met technologie om later maximaal in een digitale wereld te kunnen functioneren. Stichting FutureNL draagt op een onafhankelijke manier bij aan technologie in het Nederlandse onderwijs. Hiervoor ontwikkelt de stichting leerlijnen en lesmaterialen en worden gratis CodeUren aangeboden. Stichting FutureNL werkt samen met scholen, overheden, universiteiten en bedrijfsleven om de doelstelling te bereiken. Kijk ook eens op www.futurenl.org  en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

De producten in de Digi-klooikoffer moeten worden aangevuld. Waar kan dat?

Via Conrad (link nog niet beschikbaar) kan je de producten los bestellen als aanvulling op de Digi-klooikoffer. Handig!

Hoe bereid ik mij het beste voor op de gastles?

Ter voorbereiding vind je op de website een checklist voor gastdocenten. Lees deze goed door. Daarnaast vind je ter ondersteuning instructiefilmpjes. FutureNL organiseert ook een ICE-LINE (online) waar je in kunt bellen om vragen te stellen.

Wat is de ICE-LINE?

Heb je vragen? Is er nood aan de man? Loopt je voorbereiding echt spaak? Dan kun je gebruik maken van onze noodlijn. Op 21 en 26 september en 3 oktober kun je tussen 19:30 en 21:00 uur inbellen op onze hulplijn.

Via deze link kun je inbellen op de ICE-LINE op dinsdagavond 3 oktober tussen 19:30 en 21:00.

Krijg ik zelf ook een Digi-klooikoffer met micro:bit?

Helaas. Stichting FutureNL doet ontzettend zijn best om alle scholen te laten deelnemen aan de expeditie. Dit vraagt om veel funding. De funding die wordt opgehaald gaat rechtstreeks naar de scholen. Wanneer je als gastdocent gematcht bent aan een school, kan je aan de school vragen of je een Digi-klooikoffer kan lenen ter de voorbereiding. Uiteraard kan je natuurlijk ook zelf een Digi-klooikoffer aanschaffen tegen kostprijs.

Ik ben nog niet gematcht aan een school. Wat nu?

Stichting FutureNL is druk bezig met de matching en als gastdocent ontvang je iedere vrijdag een email met daarin de scholen in jouw buurt die een gastdocent willen ontvangen. In deze mail kan je aangeven met welke school jij gematcht wilt worden.

Ik krijg geen contact met de school waar ik de gastles ga geven. Wat nu?

Blijf het proberen. Het kan aan het begin van het nieuwe schooljaar erg druk zijn op school. De leerkracht heeft aangegeven een gastdocent te willen, dus is erg blij met jou.

Mag ik ook als gastdocent bij les 2 en 3 aanwezig zijn?

Natuurlijk mag dat! Als zowel jij als de leerkracht het daarover eens zijn kunnen jullie dit gezamenlijk afspreken. Doen!