Ter voorbereiding

Checklist

De micro:bit is een mini-boardcomputer waar van alles mee mogelijk is. Om goed beslagen ten ijs te komen hebben we een checklist voor jou als leerkracht of gastdocent gemaakt. Hier staat alles in waar je aan moet denken als je op expeditie gaat.

Lesbrief en handleiding

Daarnaast kun je gebruik maken van docentenhandleidingen voor elke les en een lesbrief voor de leerlingen.
Handig om je goed voor te bereiden en met de leerlingen op stap te gaan!

Werkblad

Via de onderstaande knop kun je het Paperbits werkblad downloaden.

Lessen

Gebruik het handige lesplan met de docentenhandleidingen, lesbrief en digi-lessen als je aan de slag gaat met expeditie micro:bit in de klas. In het lesplan is in 1 oogopslag te zien wat er tijdens elke les wordt gedaan en aan welke doelen er wordt gewerkt. Met 1 klik op de knop kom je bij de digi-les of kun je de docentenhandleiding of lesbrief van een les downloaden. Succes! Zet hem op. 

Instructies - Hoe werkt het?

Geef je code een naam

Taal wisselen in de editor

Code downloaden op de micro:bit

S.O.S | Hulp als je het even niet meer weet!

Instructie leerlingen | Piëzo-toetertje

Instructie leerlingen | Weerstandje

Instructie leerlingen | Werkbladen 'Paperbits'

Instructie leerlingen | Ledlampje

Instructie leerlingen | Wat is kopertape?

Instructie leerkracht & gastdocent | Debuggen van code

Instructie leerkracht & gastdocent | Omgaan met vragen van kids

Even voorstellen

Aan de slag met nog meer GRATIS lesmateriaal?

Heb je de smaak te pakken? Naast expeditie micro:bit heeft Stichting FutureNL wekelijks een nieuwe les met digitale doe-dingen. Zoals een hologram op je telefoon toveren. Of een coole vlog maken samen met Furtjuh.

Het doel van Stichting FutureNL is dat ieder kind in het Nederlandse basisonderwijs kennis maakt met technologie. Hiervoor hebben we in samenwerking met TU Delft en Openbaar Onderwijs Groningen een leerlijn digitale geletterdheid ontwikkeld.

Inspiratie - Wat kan je er allemaal mee?

Test

Inspiratie van meester Harald

Tips met LED lampjes

Create your hockey game

Laatste tweets

Koop de Digi-klooikoffer

Wil je thuis of op het werk ook de aan slag met de Digi-klooikoffer? Dat kan! Koop je eigen koffer met micro:bit tegen de kostprijs van 25,- euro en ga de uitdaging van de expeditie aan. Of vraag de Digi-klooikoffer cadeau voor je verjaardag. Natuurlijk ook leuk om cadeau te geven aan je kinderen, nichtjes en neefjes en buurtjes.

Vragen en antwoorden

Is deelname aan expeditie micro:bit kosteloos?

Deelname aan de expeditie was kosteloos voor scholen. Dankzij de hulp van het bedrijfsleven kon Stichting FutureNL de Digi-klooikoffers schenken aan de deelnemende scholen. Deze actie was eenmalig.

Ik weet helemaal niets van de micro:bit en programmeren. HELP!

Geen probleem! Het lesmateriaal is zo ontwikkeld dat iedereen er mee aan de slag kan. Op de docentenpagina hebben we een handige checklist ter voorbereiding en per les een digi-les die je kunt gebruiken.  

Wil je nog meer weten over programmeren, computational thinking en digitale geletterdheid? Kijk dan eens op ons online platform  waar je een leerlijn digitale geletterdheid vindt en nog veel meer gratis lesmateriaal.

Welke hardware is geschikt om deel te nemen aan de expeditie?

Om deel te nemen aan expeditie micro:bit kan je computers, laptops, chromebooks en SurfacePro’s met internetverbinding gebruiken. Helaas lukt het niet met een ipad.

We hebben niet voldoende computers (hardware) om mee te doen aan de expeditie. Wat nu?

Oeps. Je hebt voor deelname minimaal 1 device nodig voor een tweetal. Bij uitzondering 1 device per drietal. Mogelijk kan je hardware lenen van ouders om de expeditie uit te voeren?

Waar vind ik nog meer gratis lesmateriaal ten aanzien van digitale geletterdheid?

Op het online platform van Stichting FutureNL  vind je nog veel meer gratis lesmateriaal ten aanzien van digitale geletterdheid. Dit lesmateriaal is opgehangen aan een leerlijn digitale geletterdheid die ontwikkeld is in samenwerking met de TU Delft en Openbaar Onderwijs Groningen.

Hoe ga ik verder met de expeditie?

Stichting FutureNL blijft lesmateriaal ontwikkelen, ook na de expeditie. Dit vind je allemaal op ons online platform in Lesson Up. Cool!

Wat doet Stichting FutureNL?

Stichting FutureNL gelooft dat alle Nederlandse kinderen nu digitale vaardigheden moeten ontwikkelen door vanzelfsprekende interactie met technologie om later maximaal in een digitale wereld te kunnen functioneren. Stichting FutureNL draagt op een onafhankelijke manier bij aan technologie in het Nederlandse onderwijs. Hiervoor ontwikkelt de stichting leerlijnen en lesmaterialen en worden gratis CodeUren aangeboden. Stichting FutureNL werkt samen met scholen, overheden, universiteiten en bedrijfsleven om de doelstelling te bereiken. Kijk ook eens op www.futurenl.org  en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

De producten in de Digi-klooikoffer moeten worden aangevuld. Waar kan dat?

Via Conrad (klik hier) kan je de producten los bestellen als aanvulling op de Digi-klooikoffer. Handig!