Leerkrachten

Is deelname aan expeditie micro:bit kosteloos?

Deelname aan de expeditie is kosteloos voor scholen. Dankzij de hulp van het bedrijfsleven kan Stichting FutureNL de Digi-klooikoffers schenken aan de deelnemende scholen.

Ik weet helemaal niets van de micro:bit en programmeren. HELP!

Geen probleem! Het lesmateriaal is zo ontwikkeld dat iedereen er mee aan de slag kan. Op de docentenpagina hebben we een handige checklist ter voorbereiding en per les een digi-les die je kunt gebruiken.  

Wil je nog meer weten over programmeren, computational thinking en digitale geletterdheid? Kijk dan eens op ons online platform waar je een leerlijn digitale geletterdheid vindt en nog veel meer gratis lesmateriaal.

Wanneer ontvangt de school de Digi-klooikoffers?

Alle scholen die een gastdocent hebben aangevraagd op vrijdag 29 september, krijgen voorrang in de uitlevering. De Digi-klooikoffers liggen uiterlijk 28 september op de deurmat van de scholen.

Alle scholen die een gastdocent hebben aangevraagd op vrijdag 6 oktober èn de scholen die geen gastdocent hebben aangevraagd, gaan mee in de tweede lichting. De Digi-klooikoffers liggen uiterlijk 5 oktober op de deurmat.

Ik ben nog niet gematcht aan een gastdocent. Wat nu?

Nog geen zorgen. Stichting FutureNL is druk op zoek naar gastdocenten. Uiterlijk 1 week voor de lesdatum hoor je of dit gelukt is. Niet gelukt? Dan hebben we voldoende ondersteunend materiaal zodat jij zelf de les kunt geven. Ook kun je de hulp van een ouder inschakelen!

Mag de gastdocent ook bij les 2 en 3 aanwezig zijn?

Natuurlijk mag dat! Als zowel jij als de gastdocent het daarover eens zijn kunnen jullie dit gezamenlijk afspreken. Doen!

Welke hardware is geschikt om deel te nemen aan de expeditie?

Om deel te nemen aan expeditie micro:bit kan je computers, laptops, chromebooks en SurfacePro’s met internetverbinding gebruiken. Helaas lukt het niet met een ipad.

We hebben niet voldoende computers (hardware) om mee te doen aan de expeditie. Wat nu?

Oeps. Je hebt voor deelname minimaal 1 device nodig voor een tweetal. Bij uitzondering 1 device per drietal. Mogelijk kan je hardware lenen van ouders om de expeditie uit te voeren?

Waar vind ik nog meer gratis lesmateriaal ten aanzien van digitale geletterdheid?

Op het online platform van Stichting FutureNL vind je nog veel meer gratis lesmateriaal ten aanzien van digitale geletterdheid. Dit lesmateriaal is opgehangen aan een leerlijn digitale geletterdheid die ontwikkeld is in samenwerking met de TU Delft en Openbaar Onderwijs Groningen.

Hoe ga ik verder met de expeditie?

Stichting FutureNL blijft lesmateriaal ontwikkelen, ook na de expeditie. Dit vind je allemaal op ons online platform in Lesson Up . In aanloop naar de kerst zal er nieuw lesmateriaal zijn rondom het programmeren van de lampjes in de kerstboom. Cool!

Wat doet Stichting FutureNL?

Stichting FutureNL gelooft dat alle Nederlandse kinderen nu digitale vaardigheden moeten ontwikkelen door vanzelfsprekende interactie met technologie om later maximaal in een digitale wereld te kunnen functioneren. Stichting FutureNL draagt op een onafhankelijke manier bij aan technologie in het Nederlandse onderwijs. Hiervoor ontwikkelt de stichting leerlijnen en lesmaterialen en worden gratis CodeUren aangeboden. Stichting FutureNL werkt samen met scholen, overheden, universiteiten en bedrijfsleven om de doelstelling te bereiken. Kijk ook eens op www.futurenl.org en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

De producten in de Digi-klooikoffer moeten worden aangevuld. Waar kan dat?

Via Conrad (link nog niet beschikbaar) kan je de producten los bestellen als aanvulling op de Digi-klooikoffer. Handig!

Gastdocenten

Hoe bereid ik mij het beste voor op de gastles?

Ter voorbereiding vind je op de website een checklist voor gastdocenten. Lees deze goed door. Daarnaast vind je ter ondersteuning instructiefilmpjes. FutureNL organiseert ook een ICE-LINE (online) waar je in kunt bellen om vragen te stellen.

Wat en wanneer is de ICE-LINE?

Heb je vragen? Is er nood aan de man? Loopt je voorbereiding echt spaak? Dan kun je gebruik maken van onze noodlijn. Op 21 en 26 september en 3 oktober kun je tussen 19:30 en 21:00 uur inbellen op onze hulplijn.

Via deze link kan je inbellen op dinsdag 3 oktober.

Krijg ik zelf ook een Digi-klooikoffer met micro:bit?

Helaas. Stichting FutureNL doet ontzettend zijn best om alle scholen te laten deelnemen aan de expeditie. Dit vraagt om veel funding. De funding die wordt opgehaald gaat rechtstreeks naar de scholen. De scholen ontvangen de Digi-klooikoffers op 28 september of op 5 oktober. Gastdocenten die zich voor 19 september hebben ingeschreven ontvangen van ons wel (na opgave van naw-gegevens) een micro:bit. Deze wordt a.s.a.p. bezorgd.

Ik ben nog niet gematcht aan een school. Wat nu?

Stichting FutureNL is druk bezig met de matching en als gastdocent ontvang je iedere vrijdag een email met daarin de scholen in jouw buurt die een gastdocent willen ontvangen. In deze mail kan je aangeven met welke school jij gematcht wilt worden.

Ik krijg geen contact met de school waar ik de gastles ga geven. Wat nu?

Blijf het proberen. Het kan aan het begin van het nieuwe schooljaar erg druk zijn op school. De leerkracht heeft aangegeven een gastdocent te willen, dus is erg blij met jou.

Mag ik ook bij les 2 en 3 aanwezig zijn?

Natuurlijk mag dat! Als zowel jij als de leerkracht het daarover eens zijn kunnen jullie dit gezamenlijk afspreken. Doen!

Kinderen

Gaat de micro:bit snel stuk?

Handig om te weten: De micro:bit gaat niet snel stuk! De bit kan tegen een stootje. Een code fout geschreven? Geen probleem. Pas de code aan of begin opnieuw. Er is geen goed of fout.

Wat kan ik allemaal doen met de micro:bit?

De micro:bit is een klein microcontroller-board ontwikkeld door de BBC in Engeland.  Je kunt er hele toffe dingen mee doen. Zo heeft de micro:bit 25 ledjes waar je van alles op kunt laten verschijnen, een kompas, een versnellingsmeter een bluetooth antenne en de mogelijkheid om er van alles aan te koppelen. Bijvoorbeeld ledlampjes, een lichtsensor, zoemertje of een motortje. Door codes te maken in de online editor en deze op je bit te downloaden kun je de bit het werk laten doen. De micro:bit werkt op batterijen die je eraan vast koppelt. Kijk eens bij de inspiratie filmpjes! Daar vind je allerlei ideeën.

Kan ik ook een digi-klooikoffer met micro:bit kopen voor thuis of om cadeau te geven/vragen?

Ja, dat kan! Dat doe je hier.

Waar vind ik nog meer tof materiaal om te leren programmeren?

Cool. Nog meer programmeren leren? Dat kan! Kijk eens op deze website. Misschien is het handig als je juf, meester of een van je ouders je even helpt met opstarten. Veel plezier.

Ik heb echt een heel tof idee met mijn micro:bit! Met wie kan ik dat delen?

Wauw! Wij zijn natuurlijk heel nieuwsgierig. Stuur je idee, foto’s en filmpjes aan expeditiemicrobit@futurenl.org

Of deel het via social media:

#expeditiemicrobit

Twitter: @futureNLorg

Instagram: stichtingfuturenl

Facebook: @CodeUur